You are here

Kako oporaviti kožu posle sunčanja?

Kako oporaviti kožu posle sunčanja?

Ako smo pročitali prethodne tekstove i dobro se pripremili za more, odmor, i vreme provedeno na suncu ipak moramo uvek biti na oprezu. Čak i po naoblačnom vremenu kada nema sunca ili u hladu ne smemo biti bez zaštitne kreme, i opustiti se. Jer baš tada možemo kožu dovesti u opasnost i zaraditi opekotine i sunčanicu.

Koliko god da se pazimo nekim ljudima se ipak desi da dobiju opekotine (tome su dosta skloni oni koji imaju jako svetlu, osetljivu kožu). Razlikuju se opekotine praćene samo crvenilom kože i one koje su ozbiljnije i praćene mehurovima ispunjenim tečnošću.

Šta treba znati pri odabiru prave kreme za sunčanje?

spf faktor

Dolaskom lepog vremena, zbog izlaganja duže vremena suncu, moramo kožu pripremiti kako spolja tako i iznutra. Čovek se u ovom periodu više znoji, gubi tečnost a samim tim i elastičnost kože. Vrlo je bitno piti što više tečnosti, jesti namirnice koje sadrže karotenoide ( breskva, mango, papaja), zeleno lisnato povrće, šargarepu, lubenicu. Ove namirnice osim što su zdrave sadrže i veliku koncentraciju antioksidanasa i iznutra smanjuju oštećenja prouzrokovana UV zracima.

Šta je Uv zračenje?

Uv zračenje

Sunce, kao izvor toplote i svetlosti  je i izvor samog života na našoj planeti. Sunčeva svetlost dospeva do Zemlje, a intenzitet zraka postepeno opada. Sunčev spektar se sastoji od ultraljubičastih kratkih talasa, vidljivog spektra i infracrvenih talasa. Iz celokupnog spektra ultravioletno zračenje ima uticaja na čoveka i celokupan živi svet, zapravo sam nastanak života na planeti možemo da zahvalimo upravo ovim zracima.

Po biološkom dejstvu postoje tri vrste UV zraka: