You are here

Vitamin A - akseroftol

Vitamin A - akseroftol

U starom egiptu su noćno slepilo i razne poremećaje vida lečili sokom isceđenim iz kuvane jetre ili je džigerica bila prepisivana za svakodnevnu ishranu. Prvi ga je izolovao Elmer Mekolum (McCollum) 1914. Nazvao ga je samo supstancom “A”, jer mu struktura još nije razjašnjena, a kasnije mu je pridodat i naziv vitamin, iako nema strukturu amina. On je prvi izolovan liposolubilni vitamin.

Uloga u organizmu

Vitamin A ili retinol spada u vitamine rastvorljive u mastima.Vitamin A je supstanca neohodna za normalno funkcionisanje epitela sluzokože disajnih organa, organa za varenje i očiju. Vitamin A ima najbitniju ulogu u izgradnji pigmenta rodopsina (vidnog purpura) u mrežnjači oka. Pri hipovitaminozi nastaje noćno ili kokošje slepilo, kasnije daljim nedostacima nastaje kseroftalnija-suvo oko. Potpuna avitaminoza se manifestuje gubitkom vida.

Prehranbeni izvori

Vitamin A se može naći u namirnicama animalnog porekla kao što su riba, jetra, žumance, maslac, pavlaka, sir, mleko. U prirodi su rasprostranjeni i njegovi provitamini u vidu biljnih pigmenata alfa-, beta- i gama-karotena(narandžasti karoteni), likopena(crveni karoten) i luteina, zeaksantina(žuti karoteni). Najvažniji izvori  karotena su žuto do crveno obojeno voće i povrće - kajsije, mrkva, paradajz i tikva. Dejstvom biohemijskih faktora u ljudskom organizmu iz ovih fitohemikalija nastaje vitamin A. Karoteni i vitamin A su hemijski labilna jedinjenja; razlažu se čuvanjem, termičkom obradom i vrlo lako oksidišu u prisustvu kiseonika, što ga svrstava u grupu antioksidanasa.

Dnevni unos

Daje se profilaktički kod male dece, u trudnoći, laktaciji, pri ishrani siromašnim  vitaminom A i mastima (pošto se rastvara u njima), terapijski kod kseroftalnije-suvog, zapaljenog oka kao epitelizans.Kod unosa  vitamina A moramo pratiti upute, jer vrlo lako može doći i do nagomilavanja u organizmu pošto se radi o vitaminu koji je rastvorljiv u mastima. Hipervitaminoza se manifestuje žuto obojenom kožom i opadanjem kose.  Dnevne potrebe se  zadovolje uglavnom zdravom i raznovrsnom ishranom.  Dnevne potrebe ovim vitaminom su  900mcg, u trudnoći i periodu dojenja do 2 mg.

Derivati vitamina A i njihova primena

Retinaldehid-retinal, kao derivat vitamina A se koristi u kremama za lokalnu primenu kod raznih stanja poput psorijaze, ihtioza i akni. Ove kreme se ne koriste često i rutinski. Retinal smanjuje orožavanje kože i mogućnost nastanka bakterijskih infekcija. Kao epitelizans  sprečava nastanak ožiljaka. Kreme sa retinalom treba koristiti noću, a dan posle treba koristiti zaštitu od sunca. Oralno se derivati vitamina A primenjuju kod težih formi ovih bolesti, a prepisuju ih dermatolozi. Kreme za lokalnu upotrebu i oralne preparate sa derivatima vitamina A ne smeju koristiti trudnice.

Pročitajte slične tekstove

Mršavljenje

Mršavljenje: ne ide bez fizičkih aktivnosti

Gojaznost nije samo estetski problem, predstavlja stanje povećanog rizika od raznih hroničnih bolesti, pre svega kardiovaskularnog sistema i dijabetesa.

21.10.2015

PREPORUKA DIJETETIČARA

26.01.2018