You are here

Resveratrol, čudotvorni antioksidans

grozdje

Upravo se ova supstanca, resveratrol, smatra odgovornom za fenomen poznat kao „francuski paradoks“. Naime Francuzi konzumiraju visokokvalitetno crno vino svakodnevno, ali i pored velikog unosa zasićenih masnih kiselina manja je incidenca oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i kancera dojke kod žena.

Resveratrol spada u klasu prirodnih antioksidanasa:

  •      Inhibira lipidnu peroksidaciju
  •      poseduje moć  hvatanja slobodnih radikala
  •      ima protivupalno dejstvo
  •      smanjuje aterosklerotske plakove u krvim sudovima

Prva  dva navedna biološka dejstva su odgovorna pre svega za smanjenje maligniteta, a druga dva za bolju vensku cirkulaciju ,čisćenje krvnih sudova. Smanjenjem  aterosklerotskih naslaga,zidovi  krvnih sudova postaju gipkiji, elastičniji, time se lakše reguliše krvni pritisak i kao krajnji rezultat se smanjuje verovatnoća takozvanih velikih kardiovaskularnih događaja-infarkta srčanog mišića i moždanog udara.

 Ima ga najviše u bobicama grožđa, duda, korenu rabarbare, kikirikiju, ananasu, malinama i kupinama.

Resveratrol je vrlo interesantna supstanca za dalja naučna ispitivanja pre svega zbog visoke biološke aktivnosti, a do tada nam preostaje da svakodnevno uživamo u čašici kvalitetnog crnog vina.

 

Pročitajte slične tekstove

Vitamin A - akseroftol

U starom egiptu su noćno slepilo i razne poremećaje vida lečili sokom isceđenim iz kuvane jetre ili je džigerica bila prepisivana za svakodnevnu ishranu. Prvi ga je izolovao Elmer Mekolum (McCollum) 1914.

21.10.2015
Dijeta, ali pametno

Atkins dijeta, Dukan dijeta, UN dijeta, proteinska dijeta, kupus dijeta, dijeta od 90 dana, hrono dijeta, mesečeva dijeta...toliko vrsta preporuka za redukciju telesne mase, neki nastali nakon dugogodišnjih istraživanja uvaženih nutricionista, a neki jednostavno kruže

15.10.2015