Zbog čega i kako nastaju alergijske reakcije u rano proleće?

Prvim prolećnim danima počinje buđenje prirode, a samim tim i cvetanje. U periodu marta i aprila cveta drveće od kojih su najčešći alergeni  breza, platan, jasen i hrast. Ovalne do okrugle mikroskopske čestice polena lete kilometrima nošene vetrom da ispune svoj biološki zadatak,  da oplode jedinku iste vrste. Koncentracija polena u vazduhu varira u zavisnosti od meteoroloških uslova. Najveća je koncentacija u suvim i toplim periodima, a kiša ih ispere iz vazduha i tako je vlažnim danima atopičarima znatno lakše. Mnogi koji već godinama pate od alergija znaju da je ujutru najveći sadržaj polena u vazduhu i da je tada nepoželjno provetravati  ili ići u šetnju.

Ovi sitni alergeni udisanjem dospevaju  na sluznicu nosa i grla i izazivaju  kijanje, suv kašalj, curenje nosa, svrab i suzenje očiju. Za ove simptome odgovoran je histamin koji se lokalno oslobodi i nadražuje nervne završetke u nosu i ždrelu.

Lekovi i terapija

Terapija može varirati u zavisnosti od simptoma.  Od lokalnih i sistemskih vazokonstriktora, antihistaminika do kortikosteroida koje mora prepisati lekar. Vazokonstriktori se ne smeju uzimati duže od 5 dana zbog neželjenih dejstava, a ponovna upotreba može da usledi posle nekoliko dana pauze.Novije se smeju koristiti samo od šeste godine. Neki antihistaminici spadaju u kategoriju lekova koje se mogu kupiti bez lekarskog recepta, ipak to ne znači da su oni u potpunosti bezbedni,pa obavezno pročitajte uputstvo za pacijente. Najbolje ih je uzimati uveče pred spavanje jer će štititi ujutru kad je koncentracija polena u vazduhu najveća. Kortikosteroidi za lokalnu nazalnu upotrebu imaju sporiji početak delovanja, pa je neophodno da istrajemo  prvih 10 dana do početka delovanja. Pun efekat se očekuje posle 2-3 nedelje i mogu se koristiti 3 meseca. Koristite ih po uputstvu lekara. Terapiju je potrebno započeti 2-3 nedelje pre očekivanog cvetanja jer često već kad krenu simptomi jednostavno dati medikamenti  ne dalju željene rezultate.

Alergija je stanje “pojačanog” imuniteta, kad organizam reaguje na ono na šta ne bi smelo da reaguje. Na krvnoj slici se to vidi u vidu povećana broja belih krvnih zrnaca eozinofila.  Mnogi ne znaju da su u ovim stanjima kontraindikovani preparati za jačanje imuniteta koji povećavaju broj belih krvnih zrnaca.

Nefarmakološke mere prevencije

  • Možda je najbitniji savet da odete na testiranje i da saznate na šta ste tačno alergični. To će Vam pomoći da se pridržavate ostalih nefarmakoloških mera u zavisnosti od alegena.
  • Pratite izveštaje o cvetanju i koncentraciji polena.
  • Redovno uzimajte terapiju koja Vam smanjuje simptome. Dešava se da pacijenti prekinu terapiju na dan-dva zato što se osećaju bolje, a to može rezultovati ponovnom pojavom alergijskog rinitisa.
  • Uvek imajte kod sebe fiziološki rastvor ili rastvor morske vode u spreju i papirne maramice da isperete nos i smanjite senzaciju peckanja, svraba i kijanje. Kod dece koristite kapi  za razblaživanje nosnog sekreta i slobono isisavajte vakumom koliko puta god je potrebno.
  • Ako planirate aktivnosti u prirodi neka to bude u večernjim časovima. Kada dođete kući istuširajte se i operite kosu. Nemojte oblačiti istu odeću u kojoj ste bili napolju.
  • Polen može da bude kilometrima nošen sa vetrom, tako da isecanje drveća u našoj neposrednoj okolini neće pomoći u smanjenju simptoma.
Facebook komentari