Spirulina pripada porodici plavo-zelenih algi takozvane cijanobakterije. Ove alge se uzgajaju u prirodnom okruženju u jezerima Srednje- i Južne-Amerike. Hranljiva vrednost Spiruline je veći od bilo koje nama poznate hrane ili suplementa. Spirulina je veoma bogata vrsta algi hranljivim materijama, neverovatan izvor proteina i osnovnih aminokiselina, osim toga je značajan izvor B-, C- i D-vitamina. Bogat je izvor minerala i sadrži enzime i hlorofile u velikim količinama.

Zbog svih ovih sastojaka Spirulina spada u takozvanu superhranu.

1. Regulisanje telesne težine

Spirulina smanjuje apetit, pomaže pojavi osećaja sitosti i tako olakšava mršavljenje, a zbog izvanrednog izvora proteina ubrzava metabolizam, proces varenja. Savetuje se konzumacija 2-3g Spiruline pre obroka.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/

2. Jačanje imuniteta

Uz Spirulinu unosimo bitne i krucijalne nutriente, prvenstveno mikroelemente, minerale i proteine. Spirulina ima jedinstven sastav proteina, a kvalitet istih je izvandredan. 100g Spiruline može da sadrži i do 60-70%. Ovo znači da sa Spirulinom možemo da ostvarimo značajan unos i nadoknadu proteina. Takođe Spirulina ima direktno viucidno i baktericidno, protivupalno dejstvo. Postoje In vitro dokazi da Spirulina deluje povoljno kod herpes virus i influenza infekcije. Hlorofil, hrom, selen i masne kiseline pospešuju ćelijski metabolizam. Fikocijanin, koji je prekursor hlorofila iz Spiruline ima jako antioksidativno dejstvo, i deluje protiv slobodnih radikala.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

3. Čuvar jetre + Detoksikacija organizma

Od mikroalgi Spirulina ima hepatoprotektivno dejstvo. Istraživanja su  pokazala da Spirulina štiti jetru od oštećenja koju uzrokuju teški metali. Usporava nastanak zapaljenskih procesa u jetri i nagomilavanje triglicerida u jetri. Alga Chlorella ima takođe jako i značajno hepatoprotektivno dejstvo.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861069/

4. Astma i alergija

Spirulina je pogodna za regulaciju alergijskih simptoma zbog imunomodulatorskog dejstva. U laboratoriji je uspešno dokazano antihistaminsko dejstvo. Mangan iz Spiruline potpomaže razgradnju histamina koji je odgovoran za alergijsku reakciju (kijanje, suzenje).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24324897/

5. Povoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem

Spirulina podržava zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Sadži esencijalne masne kiseline, koje čiste plakove sa krvnih sudova i time povećavaju gipkost kapilara i vena. Prevenira suženje krvnih sudova, time smanjuje rizik od nastanka povišenog krvnog pritiska, što može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/

6. Zdrava koža i kosa

Spirulina je dobar epitelizans a gama-linoleinska kiselina ima dodatno umirujuće dejstvo na kožu. Bogat mineralno-vitaminski sastav Spiruline neguje ne samo kožu, nego i kosu i nokte.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7255466/ 

7. Dijabetes

Polisaharidi iz Spiruline se lako obrađuju na ćelijskom nivou i traže minimalni insulinski odgovor. Iskustvo je pokazalo da Spirulina smanjuje insulinsku rezistenciju i povećava osetljivost ćelija na insulin.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788188/ 


Izvor: webapoteka.rs
Facebook komentari