You are here

Hidrogen, magija iz kućne apoteke

h2o2

Vodonik-peroksid, hidrogen ili H2O2 je nestabilno jedinjenje vodonika i kiseonika koje se vrlo lako razlaže na vodu i slobodan kiseonik. Upravo je ovaj vrlo reaktivni molekul kiseonika odgovoran za dejsto hidrogena, naime oksidativno razlaže mikroorganizme i vrši dezinfekciju. Reakcija razlganja je praćena stvaranjem pene. U promet dolazi u raznim koncentracijama, a za rane i za domaćinstvo koristiti  taj od 3% jer sve ostale koncentracije nagrizaju kožu. Vrlo verovatno da ga i vi imate u kućnoj apoteci, ali sigurno ne znate da ga možete upotrebiti i za mnoge druge stvari osim za dezinfekciju rana.

Za medicinske i kozmetičke svrhe

Za dezinekciju manjih rana, posekotina, razderotina, staviti direkno na oštećenu kožu, sačekati da se stvori pena, pa je ukloniti sterilnom gazom. Isto ih možemo koristiti za akne,  bubuljice, jer su iste rezultat bakterijske infekcije, a čišćenjem uklanjamo patogene i smanjujemo šansu recidiva.

Hidrogen možemo koristiti i za usnu šupljinu  ali ga moramo malo razblažiti za sluznicu. U odnosu 1:1, ispirajmo par minuta, pa pljunimo. Dobar je za tretiranje afti, lošeg zadaha i kod bolova zuba. Ako se pomeša sa sodom-bikarbonom u pastu, dobija se fantastična smesa za beljenje zuba.

Atletsko stopalo zna da bude neprijatno, ali blaže forme možete tretirati sa hidrogenom, pošto ima i fungicidno dejstvo. Dovoljno je naneti samo jednom dnevno iz razloga da se sačuvaju saprofiti tj. dobre bakterije kože. U vidu kupki za noge koristimo ga za razmekšavanje tvrdih žuljeva i dezinfekciju.

Kod infekcija uha jednom do dva puta dnevno a kod čišćenja uha od cerumena jednom do dva puta nedeljno kanuti po nekoliko kapi u ležećem položaju, ostaviti koji minut dok išumi, potom nagnuti glavu na čistu maramicu da iscuri tečnost iz ušne šupline.

Može se koristiti za beljenje nepoželjnih dlačica na licu i telu, za plavu kosu ili pramenove kada krajevi dobiju zelenkasto žućkastu nijansu nekoliko nedelja nakon farbanja. Svojsto beljenja se može iskoristiti i na žutim noktima. Natopimo blazinice hidrogenom, stavimo ih na nokte, zamotajmo folijom i ostavimo desetak minuta za dejstvo. Razblaženi hidrogen, nekoliko kafenih kašikica, možemo dodati rastvoru za irigaciju za tretman vaginalnih infekcija.

Za domaćinstvo

Baktericidno, fungicidno i viusidno dejstvo hidrogena se može iskoristiti i u domaćinstvu, pogotovo što nije toksičan za okolinu.  Njime možemo dezinfikovati četkice za zube, kuhinjske krpe, sunđere, daske za sečenje i kuhinjske površine, čak i frižider, dečje igračke. Ako ga stavimo u rasprišavač, dobijamo odličan dezinficijens za velike površine- pločice i fuge u kupatilu, zavese za tuširanje. U kupatilu uklanja i buđ. Možemo očistiti akvarijum i time kasnije smanjiti stvaranje algi. Hidrogen ubija i grinje, uklanja neprijatne mirise na odeći i fleke na tepihu, ali ih je najbolje koristiti na svetlim tkaninama-prava je prirodna alternativa umesto agresivnog izbeljivača.

Blagi rastvor hidrogena dezinfikuje voće i povrće, samo ga dodajte vodi u sudoperu u  maloj količini. Organski uzgajivači voća i povrća ga koriste u voćnjaku i bostanu umesto pesticida i dodaju ga u vodu za zalivanje (kišnica sadrži malu koncentraciju vodonik-peroksida).

I na kraju šta ne smemo sa hidrogenom

Hidrogen se ne sme progutati, iako postoji verovenje da će i iznutra izvršiti dezinfekciju, naprotiv, slobodni kiseonični radikali i molekuli kiseonika na ćelijkom nivou imaju prilično razorno dejstvo i pokreću reakciju oksidativnog stresa koja može da rezultuje i nastankom kancerogene ćelije. Takođe oralna konzumacija hidrogena u nekim jačim koncentracijama  dovodi do stvaranja lezija u jednjaku i želucu.

Sve koncentracije veće od 3% imaju nagrizajući efekat, pa ako i radimo sa koncentrovanijim rastvorom obavezno koristimo rukavice!

Pročitajte slične tekstove

putna apoteka

Krećemo na odmor!  Bez obzira da li je u pitanju planina, jezero, reka, kampovanje ili more u koferu punom garderobe trebala bi da nam se nađe i mala putna apoteka, kako bi bez glavobolje prošao odmor!

Ovo su neki osnovni proizvodi koje Vam predlažemo da ponesete:

03.08.2015
Stiže beba? - Torba za porodilište

Puno budućih mama ostavi za poslednji  trenutak pakovanje putne torbe za bolnicu, pa ih na momenat uhvati panika. Šta spakovati?

Od ličnih dokumenata i nalaza za prijem u bolnicu vam je potrebno:

21.10.2019