You are here

Čuvajte svoj organizam zimi, 4 važna vitamina u ovom periodu

U zimskom periodu je naročito važan dodatni unos vitamina.

Ove materije organizam brže iskoristi i od ovih samo nekoliko može sam reprodukovati. Za ostatak treba mi da se pobrinemo prilikom ishrane.

Uloga imuniteta je da zaštiti organizam od spoljnih negativnih uticaja, od štetnih materija i od raznih mikroorganizama koje prouzrokuju bolesti.

Vitamini su nam potrebni da bi ojačali imuni sistem i pobedili bolesti tokom zime.

Koji vitamin zbog čega je važan?

C-vitamin

Najpoznatiji vitamin u jačanju imuniteta. Zimi najbitniji u borbi protiv virusa i bakterija. Ubrzava zarastanje rana, smanjuje nivo holesterola u krvi, samim tim smanjuje rizik od pojave infarkta.

C vitamin možete pronaći u citrusima: limun, narandža, grapefruit, itd. u paradajzu, paprici i u drugim raznim biljkama.

Veoma je bitno da ih konzumiramo u svežem stanju, pošto tokom kuvanja voće i povrće gubi svoja lekovita svojstva.

 

B-vitamin

B vitamin pomaže u borbi protiv stresa, doprinosi pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i dobročinitelj je probavnom sistemu. Ako se osećate dekoncentrisani, rasejani, velika je verovatnoća da imate deficit vitamina B.

Možete ga pronaći u mesu (svinjsko, pileće), u žitaricama (pirinač, heljda) i u raznim semenkama (lešnik, orasi).

 

A-vitamin

Odgovoran za pravilno funkcionisanje vida. Ako nam posao zahteva da dugo sedimo ispred monitora, vozimo ili radimo posao koji nam opterećuje vid, izrazito obratimo pažnju na dovoljan unos A vitamina.

Najbogatiji izvor vitamina A je šargarepa, razni mlečni proizvodi i iznutrice životinjskog porekla.

D-vitamin

Kada spomenemo D vitamin, svi pomoslimo na sunce, zato što ovaj materijal naš organizam ne bi proizveo bez pomoći sunca. Ovaj vitamin je odgovoran za pravilno funkcionisanje mišićnog sistema.

Pronalazimo ga u raznim ribama, jajima i u pečurkama.

Da li mislite da vitaminski preparati nisu za poklon? Varate se!

Dnevni unos vitamina bi najbolje bilo nadoknaditi iz prirodnih izvora, ali pored ispravne ishrane, dobro se mogu nadoknaditi i ovim preparatima.

U zadnje vreme se sve više bavimo svojim zdravljem i obraćamo pažnju na zdravu ishranu. Mnogi od nas se i ne sete da dragoj osobi daruje zdravlje a ne skupe parfeme, dezodoranse, gelove za tuširanje.

Izvor: www.webapoteka.rs

Pročitajte slične tekstove

U zimskom periodu je naročito važan dodatni unos vitamina.

27.12.2016
sudocrem

Sudocrem je najviše poznat mamama širom sveta kao čudotvoran krem protiv pelenskog osipa, ali je on mnogo više od toga, on

25.01.2016