Zdravi i srećni seksualni odnosi su jedni od osnova za dobro funkcionisanje naših veza, međutim ne treba se uplašiti ako dođe do problema sa erekcijom. Uglavnom se radi o prolaznom problemu.

Šta je erektilna disfunkcija-ED?

Erektilna disfunkcija – nekada zvana impotencija je smetnja kod muškaraca kad ne može uspostaviti erekciju ili je održati do kraja seksualne aktivnosti, tj. kad erekcija nije dovoljno čvrsta da se seksualna aktivnost izvede. Mnogi muškarci, gotovo svi u toku života, imaju prolaznih problema sa erekcijom, što naravno ne znači da će problem preći u hroničan oblik. O erektilnoj disfunciji govorimo ako se problemi često jave i dugo traju. Dijagnozu ED postavlja lekar specijalista urolog.

Koja zdravstvena stanja mogu dovesti do ED?

Erektilna disfunkcija može biti posledica mnogih organskih oboljenja koja se još dodatno spareni i sa psihičkim problemima. Najčešće su to bolesti koje loše utiču na cirkulaciju dijabetes, povišeni holesterol, trigliceridi i ateroskleroza. Problemi sa štitnom žlezdom i drugih endokrinih žlezda i hormona takođe mogu da naprave problem.

Mnogi široko upotrebljavani lekovi  i procedure mogu kao neželjeno dejstvo da imaju uticaj na pad potencije i libida – antihipertenzivi, antidepresivi, hemioterapija i zračenje, povrede ili operacije u maloj karlici.

Izostatak jutarnjih erekcija je  uglavnom znak  da je poremećaj organskog porekla.

Način života i starosna dob

Svakako erektilna disfunkcija pogađa starije muškarce, ali sve je više muškaraca koji mogu iskusiti prolazne ili ozbiljnije probleme sa erekcijom zbog loših životnih navika.

Loše navike koje nas mogu dovesti do gore navedenih zdravstvenih stanja loše utiču i na seksualni apetit. Loša ishrana gde obiluju masti i prosti šećeri bez svežeg voća i povrća, pre svega. Gojaznost, nedostatak sportskih aktivnosti može imati loš uticaj na potenciju.

Pozdravimo se  cigareta. Pušenje je zaista loše za potenciju i zaista loše utiče na istu. Preterana upotreba alkohola ima isti loš efekat kao i konzumiranje opojnih droga.

Podelite svoje tajne!

Ako ste vi ili vaš partner muškarac koji pati od čestih problema sa erekcijom i sprečavaju vas da uživate u zdravim i lepim seksualnim odnosima, zajedno se  otvoreno i iskreno suočite sa problemom. Najgore što možete učiniti je okrenuti leđa i ćutati.

Psihički problemi su uglavnom broj 1 problem za uspostavljanje erekcije. Stres, umor, prehlada, gubitak bliske osobe, razvod…

Možemo li prevenirati i lečiti ED?

Promenom načina života možemo itekako uticati na kvalitet seksualmog života, što podrazumeva  pravilnu, izbalansiranu ishranu i rekreativno bavljenje sportom. Ovim pozitivnim promenama osećaćemo se bolje tokom dana i imaćemo i više energije za akciju. Neke namirnice poznato utiču na povećanje libida i bolje funcionisanje muških polnih organa kao što su lubenica, đumbir, ginseng odnosno žen šen, ostrige, zeleno lisnato povrće, orašasto voće, posebno pistaći.

Postoje i mnogi biljni prirodni preparati za potenciju na tržištu koji uglavnom deluju na cirkulaciju, ali pošto ima i puno neregistovanih i neproverenih preparata, najbolje je da odaberemo renomirani brend koji poseduje dozvolu Ministarstva  zdravlja.

Erektilna disfunkcija se uspešno leči kod urologa. Posetite ga bez ustručavanja ako vam problemi traju duže od dve nedelje. On će utvrditi da li je problem psihičke ili organske prirode, takođe prepisati adekvatne lekove/tablete za potenciju.

Facebook komentari