Šta su vaške i kako se prenose?

Vaši su ektoparaziti toplokrvnih ptica i sisara. Na ljudima mogu parazitirati vaši glave, vaši tela i stidne vaši.

Vaši tela mogu prenositi i razna vektorska oboljenja, kao što je pegavi tifus, dok to kod vaši glave nije slučaj ali svakako mogu prouzrokovati telesne i psihičke neprijatnosti.

 Vaške glave su insekti veličine oko 3 mm sa 6 kukastih nogu. Providne su braon do sive boje i postaju tamnije kad se nagutaju krvi . Dnevno se hrane do 5 puta tako što sišu krv domaćina. Pri tome ubrizgavaju svoju pljuvačku što prouzrokuje svrab i alergiju na koži glave, koje se češanjem dodatno mogu pogoršati i inficirati, što dodatno komplikuje lečenje. Zrele ženke tokom  životnog veka od mesec dana snesu prosečno 100 jajašca, gnjida, prvenstveno na koren vlasišta u predelu potiljka, iza ušiju. Gnjide su veoma čvrsto prilepljene za dlaku i ako ih zgnječimo noktima daju karakterističan zvuk pucketanja. Iz gjida se izlegu vaši za 7-8 dana.

Pošto vaške nemaju krila, prenose se direktnim kontaktom. Vaške glave se mogu preneti kapom, šalovima, peškirima, krevetninom, češljevima, ali van domaćina vaške ne mogu dugo da prežive. Najčešće ih srećemo u zatvorenim kolektivima kao što su dečji vrtići, jasle i škole, a deca ih mogu preneti i ostalim članovima porodice.

Dijagnoza vašljivosti

Vaši nisu uvek vidljive u prvi mah, pa možemo da nagnemo glavu nad beli papir i gustim češljem češljamo dok ne ispadnu.  Gnjide su odmah vidljive zbog bele boje, za razliku od peruti se ne skidaju lako.

Tretman

Veoma je bitno da kada otkrijemo da neko u porodici ima vaške izvršimo dezinfekciju češljeva, čaršava,peškira (najbolje iskuvavanjem ) i temeljno pregledamo ukućane i izolujemo iste ako uočimo vaši i gnjide na kosi i što pre započnemo tretman. Tretman treba sprovesti na svim članovima porodice i u celom kolektivu.

Na našem tržištu ima dosta preparata za tretman vaši. Do skoro smo imali samo pedikulocite-insekticide u raznim oblicima. Ovi preparati su netoksični za ljude, ali zbog ranica koje nastaju češanjem postoji rizik od apsorbcije.Moguće su i alergijske reakcije na razne hemikalije u sastavu istih. Takođe vaške mogu da razviju rezistenciju nakon ponovljenih tretmana i da više ne reaguju na određeni pedikulocit. Ove preparate nije preporučljivo upotrebljavati kod odojčadi, trudnica i dojilja.

 Preparati novije generacije ne sadrže insekticide, pa nisu toksični i imaju manje neželjenih dejstava  što je prednost ako tretiramo pedijatrijski uzrast, takođe se mogu primeniti od šestog meseca života i kod trudnica i dojilja.  Nalaze se u obliku sprejeva i gelova, sadrže mineralna ulja i dimetikon. Deluju tako što mineralna ulja stvaraju fizičku barijeru za prolaz vazduha do vaške. Ove supstance penetriraju i preko opni gnjida i uništavaju larvu. Dovoljno im je 15 minuta za dejstvo.

Kod svih ovih preparata poželjno je ponoviti tretman nakon 7 dana. Mogu se kupiti u apotekama bez recepta. Pre primene treba pročitati uputstvo za upotrebu i tačno se pridržavati preporuke proizvođača jer uspeh često izostane zbog nepravilne upotrebe.

Prevencija

Podeljena su mišljenja da li klasični pedikulociti mogu da deluju preventivno i spreče infestaciju.

Na našem tržistu su se skoro pojavili preparati za prevenciju vašljivosti. Mogu se bezbedno koristiti od 6. meseca  života. (ovaj preparat potražite u apotekama). Ovi preparati se samo naprskaju na kosu i štite do sledećeg pranja. Veoma su praktični i možemo zaštititi našu decu na početku školske godine, kada su na ekskurzijama, dečjim rođendanima, a takođe i u periodu posle istrebljivanja vaši ako posumnjamo da nisu svi postupili savesno u kolektivu radi sprečavanja ponovne infestacije.

Korisni saveti u borbi protiv vaši

  • Obavezno prekrijmo oči vatom pri primeni sprejeva.
  • Ne moramo da krenemo u temeljno čišćenje kuće ako nađemo vaši kod naših ukućana, dovoljno je dezinfikovati predmete koji su bili u kontaktu sa infestiranom kosom.
  • Gnjide su veoma čvrsto prilepljene za dlaku , pa i nakon odumiranja larve ostaje čaura koja se mora skinuti često jedna po jedna. Tu pomažu gusti češljevi umočeni u blag rastvor sirćetne kiseline.  U kiseloj sredini  se lakše skidaju sa vlasi.
  • Iako se tretman ponavlja nakon 7 dana, svakodnevno treba proveravati kosu da li ima preživelih insekata.
  • Pogrešno je shvatanje da se vaške razmnožavaju samo kod osoba koje ne drže do higijene. Svima se može desiti  da primete neprijatne stanare kod članova porodice. Velika je odgovornost roditelja da temeljno istrebe vaši, obaveste kolektiv i sve priljatelje sa kojima su bili u kontaktu prethodnih dana.
Facebook komentari