Upravo se ova supstanca, resveratrol, smatra odgovornom za fenomen poznat kao „francuski paradoks“. Naime Francuzi konzumiraju visokokvalitetno crno vino svakodnevno, ali i pored velikog unosa zasićenih masnih kiselina manja je incidenca oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i kancera dojke kod žena.
Resveratrol spada u klasu prirodnih antioksidanasa:
- Inhibira lipidnu peroksidaciju
- poseduje moć hvatanja slobodnih radikala
- ima protivupalno dejstvo
- smanjuje aterosklerotske plakove u krvim sudovima
Prva dva navedna biološka dejstva su odgovorna pre svega za smanjenje maligniteta, a druga dva za bolju vensku cirkulaciju ,čisćenje krvnih sudova. Smanjenjem aterosklerotskih naslaga,zidovi krvnih sudova postaju gipkiji, elastičniji, time se lakše reguliše krvni pritisak i kao krajnji rezultat se smanjuje verovatnoća takozvanih velikih kardiovaskularnih događaja-infarkta srčanog mišića i moždanog udara.
Ima ga najviše u bobicama grožđa, duda, korenu rabarbare, kikirikiju, ananasu, malinama i kupinama.
Resveratrol je vrlo interesantna supstanca za dalja naučna ispitivanja pre svega zbog visoke biološke aktivnosti, a do tada nam preostaje da svakodnevno uživamo u čašici kvalitetnog crnog vina.