Upravo se ova supstanca, resveratrol, smatra odgovornom za fenomen poznat kao „francuski paradoks“. Naime Francuzi konzumiraju visokokvalitetno crno vino svakodnevno, ali i pored velikog unosa zasićenih masnih kiselina manja je incidenca oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i kancera dojke kod žena.

Resveratrol spada u klasu prirodnih antioksidanasa:

  •      Inhibira lipidnu peroksidaciju
  •      poseduje moć  hvatanja slobodnih radikala
  •      ima protivupalno dejstvo
  •      smanjuje aterosklerotske plakove u krvim sudovima

Prva  dva navedna biološka dejstva su odgovorna pre svega za smanjenje maligniteta, a druga dva za bolju vensku cirkulaciju ,čisćenje krvnih sudova. Smanjenjem  aterosklerotskih naslaga,zidovi  krvnih sudova postaju gipkiji, elastičniji, time se lakše reguliše krvni pritisak i kao krajnji rezultat se smanjuje verovatnoća takozvanih velikih kardiovaskularnih događaja-infarkta srčanog mišića i moždanog udara.

 Ima ga najviše u bobicama grožđa, duda, korenu rabarbare, kikirikiju, ananasu, malinama i kupinama.

Resveratrol je vrlo interesantna supstanca za dalja naučna ispitivanja pre svega zbog visoke biološke aktivnosti, a do tada nam preostaje da svakodnevno uživamo u čašici kvalitetnog crnog vina.

Facebook komentari