You are here

Nega kože hladnim danima

Hladan period nije izazov samo za imuni sistem, nego i za našu kožu. Dešava se da nam se koža teže prilagođava posle spoljnog hladnog vazduha na unutrašnju toplu i suvu klimu. Preporučljivo je da se u ovom periodu posvetimo više našoj koži, da bi izbegli razne kožne probleme, a ako nam je koža već postala osetljiva, suva, ispucana, negujmo je prirodnim preparatima.

Kako i čime negovati kožu u zimskom periodu?

Zimi se preporučuju biljna ulja od kakaa, kokosa, jojobe i sheaputera. Zahvaljujući njihovom sastavu, štite kožu od spoljnih i unutrašnjih negativnih uticaja.

Pomoću biljnih ulja možete i sami pripremiti razne kremice i pakovanja.

Da ne zaboravimo, pored adekvatne nege lica negujmo i telo i ruke.

Leti se koža normalizuje, a zimi zahteva masnije kreme.

Pre nego što još izađete iz kuće, vredi se namazati kremom koja štiti od hladnoće i vetra.

Posle pranja sudova i pre nego što krenete na spavanje, isušenu kožu ruku obavezno namazati!

Veoma je važno da se preko dana izbegavaju kreme sa visokim sadržajem vode, a kada temperatura padne ispod nule, čak je i zabranjeno.

Ljubitelji zimskih sportova naročito treba da obrate pažnju na pravilnu negu.

Obratite pažnju i na vlažnost vazduha u vašem domu. Stavite na radijatore ili u sobu ovlaživače vazduha. Zahvaljujući većoj koncentraciji vlažnosti u vazduhu imaćete osećaj da vam je toplije, a koža će vam biti zahvalna i mekša spoljnom hidratacijom.

Možete i sami pripremiti pakovanje za lice od svežeg ananasa, soka od šargarepe, banane, avokada ili žumanca. Neke od ovih namirnica pomešajte sa nekoliko kapi meda, kravljim sirom, sa nekoliko kapi biljnog ulja. Napravite kašastu smesu i namažite na lice, koja je prethodno ugrejana parom. Lezite i držite pakovanje od 20-30 minuta.

Da li mislite da je UV zaštita nepotrebna preko zime? UV zraci su isto toliko štetni za kožu kao i leti. U hladnim mesecima sasvim vam je dovoljna zaštita od 15-30SPF.

Naročito treba obratiti pažnju na kožu kod beba i male dece. Njihova koža reaguje osetljivije na niske temperature, nego kod odraslih.

Prilikom izlaska u šetnju zaštitite ih masnom kremom od hladnoće i vetra.

Unutrašnja nega kože

Pored spoljne nege, nemojmo zaboraviti i na unutrašnju negu kože. Veliku ulogu ima dovoljan unos vode u organizam, koja nas hidrira iznutra i ujedno je i najbolji tretman protiv bora.

Sa nekoliko namirnica isto možemo popraviti kvalitet kože. Jedna od takvih namirnica je avokado, koja je bogata vitaminom C i E. Za doručak se proporučuje ovsena kaša, koja osim što je lepa, neguje i održava hidrataciju kože.

Od voća se zimi preporučuje narandža, koja je bogata C vitaminom. Narandža ima anti-age efekat, pošto je puna vode, a za vodu već znamo da hidrira kožu.

Pripremite tople čorbice. Osim što će vam prijati posle hladnog vremena, ovim putem ćete uneti i tečnosti u organizam.

Posle dobrog sankanja i grudvanja pravi je melem za dušu topla kupka. Preporuka je da ne pravite često tople kupke, pošto duga kupanja isušuju kožu a zimi nam to stvarno nije potrebno. Tuširajte se mlakom vodom, ali da to ne bude duže od 15 minuta. U hladnim mesecima bi trebalo odabrati sredstva koja ne isušuju kožu, koja manje pene.

Posle toga uzmite svoju omiljenu kremu i uživajte.

Koža će vam biti zahvalna!

Izvor: www.webapoteka.rs

Pročitajte slične tekstove

Uv zračenje

Sunce, kao izvor toplote i svetlosti  je i izvor samog života na našoj planeti. Sunčeva svetlost dospeva do Zemlje, a intenzitet zraka postepeno opada. Sunčev spektar se sastoji od ultraljubičastih kratkih talasa, vidljivog spektra i infracrvenih talasa.

03.08.2015