Čišćenje

Najvažniji korak u nezi masne kože je upravo čišćenje. Za najbolji efekat čišćenje treba sprovesti dva puta dnevno. Odaberite preparat koji najviše odgovara vašem tipu kože. Svejedno da li su to sapuni, micelarni rastvori ili mleka za čišćenje, samo da preterano ne isušuju kožu.

Piling

Odstranjivanjem odumrlih ćelija kože naše lice postaje blistavije, a i drugi kozmetički preparati mogu dublje prodreti i efektivnije delovati. U načelu postoje dve grupe pilinga: mehanički i hemijski. Mehanički sadrži krupnije čestice i kako mu i ime govori mrtve ćelije kože odstranjuje mehanički. Masna koža se može tretirati dva puta nedeljno. Hemijski pilinzi sadrže neke od voćnih kiselina, najčešće glikolnu, najkraću od alfa-hidroksi kiseline (AHA), a nanosi se prema uputstvu proizvođača. Ova kiselina razlaže površinski orožali sloj kože što prilikom nanošenja možemo i da osetimo u vidu senzacije peckanja.

AHA + spf

Pri upotrebi dnevnih krema koje sadrže neku alfa –hidroksi kiselinu moramo obavezno zaštititi kožu od sunca da sprečimo nastajanje fleka.

I retinoidi samo noću

Retinoidi, derivati vitamina A, drastično smanjuju lučenje sebuma i lokalno razmnožavanje bakterija ali njihovu primenu treba ograničiti na večernje sati. Oni se preporučuju kod težih slučajeva akni.

Preparati za lokalizovanu negu

Preparati za ciljani tretman akni uglavnom sadrže komponente kao što je salicilna kiselina (vrši keratolizu i isušuje kožu) i biljne ekstrakte (bisabolol iz kamilice ili ekstrakt aloje)koji umiruju upalu. Uglavnom su tonirani pa prikrivaju crvenilo od akni. Slobodno ih upotrebite!

Ne čačkati mitesere i bubuljice

Ma kako izgleda primamljivo mitesere i akne ne treba cediti, pogotovo ne prljavim rukama i noktima. Pored rizika od nastajanja dublje bakterijske infekcije rizikujemo i nastanak ožiljaka kojih ćemo se teže otarasiti. Bolje da to prepustimo profesionalcima.

Ishrana, vitamini

Niskokalorična ishrana dokazano smanjuje nastanak komedogena i lučenje sebuma. Ishrana bogata voćem i povrćem narandžaste boje zbog visokog sadržaja provitamina A se takođe preporučuje kod problematične kože. Vitamini B grupe pogotovo vitamin B5 može da utiče na izgled kože. Vitamin C jača kolagenu strukturu kože i može da smanji prodor nepoželjnih bakterija koje mogu da izazovu lokalizovanu upalu.

Hidratacija

Hidratacija i spolja i iznutra. Unos dovoljne količine tečnosti može da pospeši izgled kože. Takođe se i masna koža mora rehidrirati spolja te birajmo nemasnu hidrantnu kremu koja je nekomedogena prema tipu kože.

Kontrolišite nivo stresa

Stresni periodi života mogu da doprinesu stvaranju akni i pogoršati stanje kože zbog preteranog lučenja „hormona stresa“, kortizola. Vežbajte redovno, meditirajte, odvojite malo vremena za sebe. Kad osetite da imate previše obaveza, slobodno otkažite nešto bez griže savesti. Ne pokušavajte da budete savršeni i nemojte udovoljavati svima. Ako se akne zadrže na koži duže od dva meseca, ako su bolne i ako se stvaraju ožiljci posetimo stručnjaka.

Facebook komentari