Ako smo pročitali prethodne tekstove i dobro se pripremili za more, odmor, i vreme provedeno na suncu ipak moramo uvek biti na oprezu. Čak i po naoblačnom vremenu kada nema sunca ili u hladu ne smemo biti bez zaštitne kreme, i opustiti se. Jer baš tada možemo kožu dovesti u opasnost i zaraditi opekotine i sunčanicu.

Koliko god da se pazimo nekim ljudima se ipak desi da dobiju opekotine (tome su dosta skloni oni koji imaju jako svetlu, osetljivu kožu). Razlikuju se opekotine praćene samo crvenilom kože i one koje su ozbiljnije i praćene mehurovima ispunjenim tečnošću.

Ako na koži osetite bol, zategnutost, toplotu obavezno ta mesta treba hidrirati. Rashladiti mlakom vodom (ne toplom, a ni jako hladnom) i namazati preparatom koji sadrži pantenol, aloju, vitamin A, D, riblje ulje, cink – oksid, neven.

Pantenol je alkoholni analog pantotenske kiseline (vitamina B5) i stoga je provitamin B5. Pantenol hidrira, umiruje i sprečava iritacije. Regeneriše kožu.

Aloja se može koristiti sveža, tako što se list zaseče po sredini i direktno namaže na oštećen deo kože. Ulazi i u sastav mnogih preparata protiv opekotina i posle sunčanja, u obliku gela, spreja, krema. Aloja regeneriše oštećene ćelije, umiruje i čini kožu mekom i glatkom.

Vitamin E je takođe bitan u preparatima posle opekotina. Štiti ćelije od štetnog dejstva, kao antioksidant održava elastičnost kože.

Riblje ulje je bogato omega 3 masnim kiselinama (koje hrane kožu), vitaminom A i D.

Vitamin A je antioksidant neophodan za pravilno formiranje epiderma, za nastanak novih ćelija. Ubrzava epitalizaciju oštećene kože.

Neven ima antimikrobno, antiupalno i analgetsko dejstvo. Pomaže zarastanju kože kod opekotina. Koristi se u obliku ulja ili kupki koje se spremaju od osušenih delova.

Cink oksid deluje protivupalno. Pomaže zarastanju opekotina i u epitelizaciji kože.

Kao prva pomoć kod crvenila kože posle sunčanja može pomoći i jogurt. Mlečne kiseline iz njega smiruju upaljenu kožu. Ostavite ga oko 30 min. na oštećenu kožu u obliku maske, pa isperite mlakom vodom.

Posle saniranja opekotina koža počinje da se peruta i otpada. Te delove ne treba kidati, već pustite da se sama regeneriše i obnovi.

Teže opekotine, kod kojih se javljaju i plikovi, na njih ne treba nanositi ništa masno da ne bi došlo do infekcija i treba se obratiti lekaru.

Opekotine se mogu javiti i usled istovremene upotrebe nekih antibiotika iz grupe tetraciklina (pojačavaju efekat UV zraka na koži) i izlaganja suncu. A isto tako ako pre sunčanja konzumiramo fototoksične namirnice (npr. celer).

Ako osetite jezu, trese Vas groznica, imate osip i plikove posle sunčanja, povraćate, obavezno se javite lekaru jer vas je uhvatila sunčanica tj. toplotni udar. Nastaje usled dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima glave i potiljka bez ikakve zaštite. Kao posledica simptomi se javljaju posle 6 – 12 sati kao ošamućenost, glavobolja, malaksalost, crvenilo lica, nesvestica. U tom slučaju osobu treba preneti u hlad, dati joj hladne napitke radi snižavanja telesne temperature. U težim oblicima usled gubitka svesti osoba mora biti prevežena u bolnicu.

Da bismo uživali u ovim predstojećim lepim danima, odmorima i suncu pridržavajmo se saveta našeg farmaceuta i izbegnimo sve neprijatnosti i brige! Uživajmo u letu!

Facebook komentari