You are here

Zašto je lubenica kraljica leta?

lubenica

Lubenica ( Citrullus lanatus ) ili bostan pripada porodici tikvi. Vodi poreklo iz Afrike, ipak se najviše uzgaja u Evropi, Grčkoj i Makedoniji, ali i kod nas vrlo rasprostranjena i pristupačna. Gaji se na njivama, plantažama, plastenicima.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka, uglavnom zelene boje sa šarama i prugama i ploda loptastog oblika, unutra  crvene boje. Postoje i luben-dinje koje su žute.

Lubenica je povrće. Ne, nije greška! U botanici postoji pravilo da je povrće jednogodišnja biljka i da nastaje iz drugih delova biljke, korena, lišća, što lubenica i jeste,a  voće su višegodišnje biljke koje se ne moraju saditi svake godine  i plodovi se razvijaju  iz oplođenog cveta.

Lubenica sadrži 90% vode, vitamine i minerale. Sadrži  azotnu kiselinu, bakar, cenjeni  beta - karoten, biljna vlakna i masti, mineralne soli, folate, organske kiseline, eterična ulja, celulozu i šećer.

U vrelim letnjim danima najviše nam prija lubenica kao poslastica, da nas osveži i okrepi upravo zato što sadrži veliku količinu tečnosti  u sebi ( leti se više znojimo i gubimo tečnost iz organizma, pa nam lubenica to nadoknađuje ). Dobro je znati da lubenica deluje i kao diuretik :

- kod problema sa bubrezima

- kod problema sa bešikom i mokraćnim putevima

- kod problema sa metabolizmom i organima za varenje

- kod povišenog krvnog pritiska ( hipertenzije )

- kod kožnih bolesti

Upotreba lubenice dobro se pokazala kod mamurluka, hroničnog umora, stresa, kod žena u trudnoći, impotencije, kod pojave celulita zahvaljujući svom bogatom lekovitom sastavu, a ima vrlo nisku kalorijsku vrednost.  Žene dok uživaju u prijatnom osveženju i slatkom ukusu, nisu ni svesne da lubenica deluje i na njihov libido.

Jedino bi dijabetičari trebali da budu na oprezu prilikom konzumiranja lubenice i da je umereno konzumiraju zbog velikog sadržaja šećera.

Ove sezone odaberite svog prodavca lubenica  i budite sigurni da će Vam on izabrati  zrelu i slatku lubenicu u kojoj će uživati cela porodica, pogotovo dečica koja im se najviše raduju!

Pročitajte slične tekstove

Vitamin K

Godine 1939. izolovan je novi liposolubilni vitamin-vitamin K, od ishrane zavisan faktor koagulacije. Postoje dva prirodna oblika K1-filohinon koji se nalazi u biljkama i K2-menahinon koji sintetišu crevne bakterije čoveka i nekih životinja. Vitamin K3-menandion je sintetski oblik.

21.10.2015
Dijeta, ali pametno

Atkins dijeta, Dukan dijeta, UN dijeta, proteinska dijeta, kupus dijeta, dijeta od 90 dana, hrono dijeta, mesečeva dijeta...toliko vrsta preporuka za redukciju telesne mase, neki nastali nakon dugogodišnjih istraživanja uvaženih nutricionista, a neki jednostavno kruže

15.10.2015