You are here

Vitamin E (tokoferoli)

Vitamin E

Tokoferoli i tokotrienoli su porodica od osam jedinjenja i svi imaju vitaminska dejstva. Ime su dobili od grčke tocos-rođenje i pherein-nositi tj. doneti na svet zdravo potomstvo. Spadaju u liposolubilne vitamine.

Uloga u organizmu

  • Najvažnija uloga vitamina E je smanjenje oksidativnog stresa. Vrlo lako se oksiduje, i ima najjaču antiosidativnu ulogu u organizmu (drugi po jačini je selen). Štiti ćelijsku  membranu i nukleinske kiseline od oksidacije i najznačajnije LDL čestice holesterola, čija je oksidacija početni momenat procesa ateroskleroze.
  • Zaštita nervnog sistema, skeletnih mišića i mrežnjače od oksidacije.
  • Vitamin E ima veoma značajnu ulogu u funkcionisanju imuniteta.  Klinička istraživanja su pokazala da ljudi sa konstantno  niskim koncentracijama  tokoferola imaju povećan rizik od nastanka karcinoma pluća i dojke.

Humani nedostatak je veoma redak pošto je on veoma rasprostranjen u hrani, eventualni deficit se može desiti kod poremećene apsorpcije iz lumena tankog creva usled nekih bolesti. Kod životinja deficit vitamina E se manifestuje oštećenjem plodnosti, odumiranjem mišića i oštećenjem mijelinkog omotača nerava.

Prehrambeni izvori

Najznačajniji nutritivni izvori su masti i ulja, orašasti plodovi, jezgrovito voće, džigerica, žumance.

Dnevni unos

Rezerve vitamina E se nalaze u jetri i masnim ćelijama, ali ove količine su relativno male.  Najaktivniji oblik, sa najjačom vitaminskom aktivnošću je alfa-tokoferol. Unos zavisi od količine polinezasićenih masnih kiselina u organizmu. Smatra se da je ljudima dovoljno uneti 5-10 mg ovog vitamina.

Vitamin E u terapiji

Uzimanjem vitamina E kao suplementa se očekivano postiže smanjenje oksidativnog dejstva slobodnih radikala, prevenira se nastajanje aterosklerotskih plakova u krvnim sudovima zbog zaštite LDL čestice, a time se smanjujei rizik od nastajanja kardiovaskularnih obolenja, smanjuje se rizik od nastajanja nekih malignih bolesti. Visoke doze vitamina E usporavaju tok Parkinsonove bolesti.

U svim drugim indikacijama poput habitualnog pobačaja i muskularnim distofijama vitamin E nije dao očekivane rezultate u terapiji.

Toksični efekti nisu poznati u terapiji pošto se tolerišu veoma visoke oralne doze. Pri unosu od 800-1200 mg dnevno dolazi do ispoljavanja antikoalgulantnog dejstva, te se suplementacija mora prekinuti bar 2 nedelje pre hirurških intervencija, takođe se mora voditi računa kod pacijenata koji već jesu na terapiji antikoalgulansima.

Pročitajte slične tekstove

Vitamin D – kalciferol

Vitamin D nazivaju još i antirahitični faktor. Za vreme cara Trajana u starom Rimu lekar Soronus prvi opisuje rahitis. Početkom prošlog veka naučnici su dokazali da je riblje ulje  dobar antirahitnični faktor, a kasnije ga i izoluju iz ribljeg ulja.

21.10.2015
Dijeta, ali pametno

Atkins dijeta, Dukan dijeta, UN dijeta, proteinska dijeta, kupus dijeta, dijeta od 90 dana, hrono dijeta, mesečeva dijeta...toliko vrsta preporuka za redukciju telesne mase, neki nastali nakon dugogodišnjih istraživanja uvaženih nutricionista, a neki jednostavno kruže

15.10.2015